Nasi Koening, een Indonesisch gerecht, ook wel bekend als geurige gele rijst. Ach die Indonesiërs met hun rijst, maar Nasi Koening is niet zo maar "gewone" gele rijst. Volgens oma Kroepoek brengt Nasi Koening geluk. Bij mij in de familie heeft zij er een traditie van gemaakt dat elk klein kind of achter klein kind bij zijn of haar allereerste verjaardag Nasi Koening krijgt. Op deze manier wilt zij haar klein of achter klein kinderen geluk meegeven voor het leven. Toch wel speciaal dat eten zo'n diepzinnige betekenis kan hebben voor mensen. Het is maar waar je in gelooft. Ik geloof er in ieder geval wel in en vind het een mooie traditie. Ja ik moet eerlijk toegeven, ik ben best wel bijgelovig. Heb jij ook van die leuke familie tradities? Laat het me dan weten!
Recept Nasi Koening:
- 400 gram rijst
- 1theelepel zout
- 2 theelepels koenjit
- 3 salamblaadjes
- 50 gram santen van een blok
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eieren, losgeklopt met een snufje zout
- 1/4 komkommer, in plakjes gesneden
Breng de rijst aan de kook met de koenjit en de salamblaadjes. Kook de rijst in ca. 8 minuten halfgaar. Rasp de santen in de pan en laat de rijst nog 30 minuten na stomen.
Bak 2 dunne omeletten van de eieren. Snij deze daarna in reepjes. Spoel een kom om met water en druk de rijst erin. Keer de rijst op een mooi bord en garneer met komkommer, reepjes lombok en de reepjes omelet.
- Nona Bo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten