Statieportret

Statieportret

Zondag Makan Dag!

Zondag staat bij mij in het teken van eten. Nou ja, heel eerlijk gezegd staat elke dag in het teken van eten. Goed en lekker eten is belangrijk, maar zondag is de dag om te zondigen. De zondag is ook niet gezellig zonder eten. Eten geeft dus inhoud aan de zondag. Oké, dit is duidelijk mijn mening over eten en de zondag. Die ik misschien wel deel met jou?

Zondag zie ik ook als een dag die je doorbrengt met je familie. Gezellig samen zijn, goede gesprekken en daar mogen hapjes en eten niet bij ontbreken. Dat is iets wat ik altijd best wel raar vind, als er helemaal niks van eten op tafel staat, als je ergens op bezoek bent. In mijn ogen ontbreekt er dan een stukje gezelligheid. Het voelt als een soort leegte aan. Nu lijkt het alsof ik geen gesprekken kan voeren als er geen eten op tafel staat. Dit is in sommige gevallen ook zo. Al is het maar een kleine snack. Dit is in mijn ogen iets typisch Nederlands. Bij Indo's staat er altijd eten op tafel, dit komt doordat het leven bij Indonesische mensen meer om eten draait. Eerlijk gezegd draait het altijd om eten. Indonesische mensen zijn eigenlijk ook altijd met eten bezig. De helft van onze gesprekken gaan over eten. Wat heb jij gegeten vandaag? Of daar heb ik zo'n zin in! Oma wilt u dit voor mij maken of dit bij de toko bestellen? Zelfs als ik op een feest sta is eten soms het onderwerp van gesprek.

"Het lijkt wel of je alleen over eten kan praten", hoor ik mijn moeder wel vaker zeggen. Hier moet ik haar toch wel gelijk in geven. 

Om deze (brakke) zondag door te komen, zal ik een lekker recept met je delen:

Kwee Mangkok (Cakejes met kokos)

350 ml kokosmelk
150 gram donkere basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels zonnebloemolie

Schenk de kokosmelk in een mengkom met de suiker en de vanillesuiker. Klop dit tot de suiker is opgelost. Schep dan het bakmeel erdoor. Vet de vormpjes of kopjes in met olie en verdeel het beslag over de vormpjes of kopjes. Plaats deze in een stoommand boven een pan met kookwater. Dek ze af en laat de cakejes in 20 minuten gaar stomen.


Selamat Makan!

- Nona Bo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten