Mijn eerste keuken bijbel
Boekoe Kita (Ons boek)
Mijn allereerste Indische kookboek. Voor mij mijn eerste Indische keuken bijbel. Dit kookboek staat vol met authentieke Indische familierecepten en verhalen. Het is een aanmoediging voor aanstormend Indisch kooktalent, zoals ik. Althans ik hoop dat ik ooit een Indisch kooktalent word..
Ooit ergens in mijn leven, als ik vrije tijd heb om Indisch te leren koken. Want het kost ten slotte heel veel tijd.
Het boek begint met een verklaring van de ingrediënten, wat handig is voor mensen die geen Indonesisch spreken. Daarna volgen de recepten van verschillende families.
Longtong met sambal goreng ajam (kleefrijst met geurig gebakken kip) is één van de gerechten uit het boek waar je mij 's nachts voor wakker kunt maken. Ja, want ik hou van Indisch eten. Indisch eten communiceert liefde, gezelligheid en feest! Iedereen mag altijd aanschuiven, want er is altijd eten in overvloed. Daarnaast ben je verplicht om mee te eten, ten minste bij oma Kroepoek. Waag het niet om weg te gaan zonder gegeten te hebben, dit wordt gezien als een belediging.
Omdat ik zo veel van dit gerecht hou, zal ik het recept met je delen.
Benodigdheden:
400 gram rijst
2 eetlepels ketanmeel
1/2 theelepel zout
Voor de kip:
250 g kipfilets
1 theelepel asem
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1/2 theelepel sambal oelek
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel koenjit
5 kemiri's, gepoft en fijngemaakt
3 eetlepels zonnebloemolie
30 gram santen, verkruimeld
Meng de rijst met het ketanmeel. Breng dit aan de kook met zout en 1,5 liter water. Kook de rijst in ongeveer 35 minuten gaar. Schep de rijst op een bord en strijk de rijst plat met de bolle kant van een natte lepel. Laat de rijst afkoelen en opstijven en snijd de rijst in plakken of blokjes. Wrijf de kip in met asem en laat dit 30 minuten marineren.
Maal in een vijzel de uisnippers, knoflook, sambal, ketoembar, koenjit en kemiri's fijn. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het kruidenmengsel glazig. Voeg dan 150 ml water en de santen toe en leg de kip in de pan. Bak de kip in 20 minuten gaar. Haal dan de kip eruit en pluk dit fijn, leg het daarna terug in de pan. Laat het koken tot bijna al het vocht ingedampt is. Serveer de sambal goreng ajam met de longtong.
Selamat Makan! Eet smakelijk!
- Nona Bo
Mijn allereerste Indische kookboek. Voor mij mijn eerste Indische keuken bijbel. Dit kookboek staat vol met authentieke Indische familierecepten en verhalen. Het is een aanmoediging voor aanstormend Indisch kooktalent, zoals ik. Althans ik hoop dat ik ooit een Indisch kooktalent word..
Ooit ergens in mijn leven, als ik vrije tijd heb om Indisch te leren koken. Want het kost ten slotte heel veel tijd.
Het boek begint met een verklaring van de ingrediënten, wat handig is voor mensen die geen Indonesisch spreken. Daarna volgen de recepten van verschillende families.
Longtong met sambal goreng ajam (kleefrijst met geurig gebakken kip) is één van de gerechten uit het boek waar je mij 's nachts voor wakker kunt maken. Ja, want ik hou van Indisch eten. Indisch eten communiceert liefde, gezelligheid en feest! Iedereen mag altijd aanschuiven, want er is altijd eten in overvloed. Daarnaast ben je verplicht om mee te eten, ten minste bij oma Kroepoek. Waag het niet om weg te gaan zonder gegeten te hebben, dit wordt gezien als een belediging.
Omdat ik zo veel van dit gerecht hou, zal ik het recept met je delen.
Benodigdheden:
400 gram rijst
2 eetlepels ketanmeel
1/2 theelepel zout
Voor de kip:
250 g kipfilets
1 theelepel asem
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1/2 theelepel sambal oelek
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel koenjit
5 kemiri's, gepoft en fijngemaakt
3 eetlepels zonnebloemolie
30 gram santen, verkruimeld
Meng de rijst met het ketanmeel. Breng dit aan de kook met zout en 1,5 liter water. Kook de rijst in ongeveer 35 minuten gaar. Schep de rijst op een bord en strijk de rijst plat met de bolle kant van een natte lepel. Laat de rijst afkoelen en opstijven en snijd de rijst in plakken of blokjes. Wrijf de kip in met asem en laat dit 30 minuten marineren.
Maal in een vijzel de uisnippers, knoflook, sambal, ketoembar, koenjit en kemiri's fijn. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het kruidenmengsel glazig. Voeg dan 150 ml water en de santen toe en leg de kip in de pan. Bak de kip in 20 minuten gaar. Haal dan de kip eruit en pluk dit fijn, leg het daarna terug in de pan. Laat het koken tot bijna al het vocht ingedampt is. Serveer de sambal goreng ajam met de longtong.
Selamat Makan! Eet smakelijk!
- Nona Bo
Labels:
ajam,
boekoe,
eten,
goreng,
indonesië,
keuken,
kita,
kookboek,
longtong,
makan,
sambal,
selamat
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het eten van oma sla ik echt niet af!!!
BeantwoordenVerwijderen